Kurikkalaisen Kirsi Mäkysen työpaikalla vastuulliset toimintatavat ovat arkea. Nyt hän kertoo, ovatko vastuullisuuteen liittyvät yleiset käsitykset totta vai tarua.
Ravitsemisala on ollut vastuullisuusasioiden edelläkävijä jo pitkään, vaikka vielä 10 vuotta sitten monessa ruokalassa saattoi biojätteeseen päätyä hirvittävä määrä hävikkiruokaa.
Kehityksen on huomannut myös kokki Kirsi Mäkynen. Hän saa itse vaikuttaa alansa valintoihin, ja se inspiroi häntä.
Lue lisää: Tuusulan lapset saavat harvinaisen edistyksellistä ruokakasvatusta
1 Kasvisruokaa on hyvin tarjolla
Totta: Aiemmin kasvisruoka oli erikseen tilattava erikoisruokavalio. Nykyään se on ensimmäinen vaihtoehto linjastomme kahdesta ruuasta.
2 Jätteiden lajittelu on vaikeaa
Tarua: Lajittelusta tulee nopeasti rutiini, ja se avaa silmät vaikkapa pakkausmuovin määrälle. Lopetimme myös tarjottimien käytön, koska niiden pesu vie paljon vettä ja energiaa.
3 Vastuullisuus tuo iloa
Totta: On palkitsevaa nähdä, kuinka sekajätteen määrä vähenee ja kasvisruuan suosio kasvaa. Suurkeittiöiden Kasvis pro -koulutuksessa inspiroiduimme testaamalla kasvisruokia ja vaihtamalla reseptejä kollegoiden kesken. On myös hienoa, miten nuoret asiakkaamme omaksuvat vastuullisia käytäntöjä.
4 Lähiruoka on vastuullista
Totta: Lähiruokaa suosimalla tuemme paikallisia yrittäjiä ja vähennämme kuljetuksen aiheuttamaa ilmastokuormitusta. Nyt kokeilussa on kurikkalainen herneproteiini. Riisin tilalla käytämme yhä enemmän kotimaista ateriakauraa.
5 Hävikkiä ei voi estää
Tarua: Vielä kymmenen vuotta sitten biojätettä oli järkyttävän paljon. Nykyään olemme innokkaita hävikkiruuan hyödyntäjiä: yli jääneestä perunamuusista teemme rieskoja. Ylimääräiset annokset myymme Resque-sovelluksella, ja loput annamme seurakunnille.
Lue lisää: Etähoitaja Ville Ruotsalainen paljastaa, mitä digitalisaatio tekee empatialle